چکیده این مقاله: در این آموزش به نحوه جستجوی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی میپردازیم. قابلیت جستجوی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی امکانی است که در سایت عدلیران تعبیه شده است تا شما بتوانید به راحتی دفاتر خدمات قضایی موجود در شهر خود یا هر شهری را جستجو نمایید. در این آموزش به نحوه ورود به سامانه جستجوی دفتر خدمات قضایی از طریق سایت وکیلنیک خواهیم پرداخت. سپس به بررسی نوه صحیح جستجو میپردازیم و در پایان نیز نگاهی می اندازیم به مزایا و معایب استفاده از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی. فایده استفاده از این آموزش این است که به شیوه گام به گام بوده و طوری طراحی شده است تا کسانی که آشنایی چندانی با این سامانه ندارند به راحتی بتوانند صفر تا صد این پروسه را با موفقیت به انجام برسانند. در پایان نیز روش اخذ مشاوره حقوقی برای سوالات و مشکلات شما در مسیر استفاد از دفاتر خدمات قضایی ارایه شده است.
آموزش جستجوی دفتر خدمات قضایی
در سال های اخیر مراکزی تحت عنوان «دفتر خدمات الکترونیک قضایی» که در بین مردم با اصطلاح دفتر خدمات قضایی شناخته میشوند تاسیس شده اند تا برخی از نیازهای قضایی شهروندان را برآورده نمایند. در این دفاتر خدماتی مانند ثبت شکایت، ارسال لایحه و… به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری در دادگاه صورت میگیرد.
در آیین نامه ارایه خدمات الکترونیک قضایی چنین آمده که: «اشخاص حقیقی یا حقوقی جهت طرح و پیگیری دعاوی و شکایات و سایر امور قضایی، از طریق دفاتر خدمات قضایی یا درگاه خدمات قضایی و با استفاده از سامانههای الکترونیکی و مخابراتی اقدام نمایند».
یکی از دغدغه هایی که در زمان استفاده از خدمات این دفاتر گریبان گیر شهروندان است، پیدا کردن نزدیکترین دفتر خدمات الکترونیک قضایی است تا بتوان به ساده ترین و سریع ترین روش ممکن به آن دست پیدا کرد. در این مقاله به نحوه جستجو و پیدا کردن نزدیک ترین دفتر خدمات الکترونیک قضایی خواهیم پرداخت.
مطابق آمارهای ارایه شده از جانب قوه قضاییه: تا نیمهء سال 1401 حدود 1200 دفتر خدمات الکترونیک قضایی با بیش از ۶ هزار کارمند در سراسر کشور مشغول به فعالیت هستند.
خلاصه آموزش
1_ ورود به سایت وکیلنیک
2_ ورود به بخش خدمات حقوقی و قضایی
3_ ورود به بخش جستجوی دفتر خدمات قضایی
4_ جستجوی استان و شهر مورد نظر
5_ مشاهده نتایج جستجو و آدرس دفاتر
این ویدیو با کیفیت HD (720 p) تهیه شده است. در صورتیکه با کیفیت پایین پخش میشود، اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.
برای سهولت در مشاهده و دسترسی به سامانه جستجوی دفاتر خدمات قضایی پیشنهاد میکنیم تا اپلیکیشن وکیلنیک را نصب کرده و از بخش «خدمات قضایی و ثبتی» گزینه «جستجوی دفتر خدمات قضایی» را انتخاب نمایید تا برای همیشه، به صورت مستقیم به سامانه جستجوی دفاتر متصل شوید.
ورود به سایت وکیلنیک

ابتدا لازم است تا برای سهولت در استفاده از سامانه جستجوی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی وارد سایت وکیلنیک به آدرس vakilnik.com شوید. سپس در فهرست بالای سایت از گزینه «خدمات قضایی و ثبتی» گزینه «خدمات حقوقی و قضایی» را انتخاب نمایید.

پس از ورود به صفحه «خدمات حقوقی و قضایی» لیستی از خدمات ارایه شده در سایت وکیلنیک را مشاهده میکنید. از میان لیست خدمات حقوقی و قضایی گزینه «جستجوی دفتر خدمات الکترونیک» را انتخاب نمایید تا به صفحه جستجوی دفتر خدمات قضایی وارد شوید.
بیشتر بخوانید: آموزش مشاهده ابلاغیه دادگاه
ورود به سامانه جستجوی دفتر خدمات قضایی

پس از ورود به صفحه جستجوی دفتر خدمات قضایی لازم است تا اطلاعات خواسته شده را در اختیار سامانه قرار دهیم:
ابتدا باید استان مورد نظر خود که میخواهیم در آن به جستجوی دفتر خدمات قضایی بپردازیم انتخاب نماییم (شماره 1)
پس از انتخاب استان لازم است تا شهرستان مورد نظر خود را نیز وارد نماییم (شماره 2)
وارد کردن کد دفتر (شماره 3) و نام دفتر (شماره 4) برای جستجو ضروری نیست اما در صورتیکه به دنبال آدرس دفتر خاصی میگردید که کد آن یا نام دفتر را در اختیار دارید میتوانید از طریق کادر های مربوط به کد دفتر و نام دفتر جستجوی دقیق تری را داشته باشید.
اکنون با انتخاب گزینه «جستجوی دفتر خدمات» (شماره 5) لیستی برای شما در پایین صفحه نمایش داده میشود.
در لیست نمایش داده شده (شماره 6) تمامی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی موجود در شهرستان مورد نظر شما به نمایش درمیآید. در این لیست اطلاعاتی مثل کد دفتر، نام دفتر و از همه مهم تر آدرس دفتر برای شما نمایش داده خواهد شد.
مزایای استفاده از دفتر خدمات قضایی:
در این بخش از این مقاله به بررسی مزایا و معایب استفاده از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی خواهیم پرداخت.

شاید این سوال برای شما مطرح شود که آیا امکان جستجوی خلوت ترین دفتر خدمات قضایی نزدیک شما وجود دارد؟ باید بگوییم بله. برای مشاهده نحوه اخذ نوبت و مشاهده خلوت ترین دفتر خدمات قضایی نزدیک شما کافیت به آموزش «نحوه اخذ نوبت دفتر خدمات قضایی» در سایت وکیلنیک مراجعه فرمایید.
الف) آینده نگری در ارایه خدمات:
با پیشرفت تکنولوژِی و وابستگی بیشتر فعالیت های انسان به اینترنت، شاهد این هستیم که روز به روز به دامنه نیازهایی که با اتصال یک دستگاه به اینترنت حل میشوند افزوده میشود. یکی از مواردی که در طی سال های اخیر جای خالی آن در خدمات الکترونیک خالی بود، خدمات الکترونیک قضایی بود. قوه قضاییه توانسته است با تاسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، رفع بسیاری از نیازهای شهروندان در حوزه خدمات قضایی را به اینترنت گره زده و بستری مناسب برای ارایه این خدمات به صورت آنلاین و غیرحضوری فراهم آورد. تاسیس چنین دفاتری در دنیای امروزی که نفوذ اینترنت تا جزیی ترین نیازهای انسان ها احساس میشود، سبب خواهد شد تا در آینده ای نزدیک که زندگی انسان به شدت وابسته به اینترنت و خدمات آنلاین خواهد شد، قوه قضاییه را همگام با تغییرات روز جهان به پیش براند. ایجاد دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیاز شهروندان به خدمات قضایی را در کنار سایر نیازهایی که با دنیای آنلاین فراهم میشود برطرف خواهد ساخت.
ب) حضور نیروی متخصص و ماهر
در فرض فقدان دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، بسیاری از مردم که امکان مراجعه حضوری به محاکم را ندارند ناچار میشوند برای رفع نیاز های حقوقی و قضایی خود، به سراغ افراد غیر متخصص و یا کافی نت ها رفته تا خدمات حقوقی آنلاین مورد نیاز خود را دریافت نمایند. مراجعه به مراکزی غیر تخصصی مثل کافی نت ها و … باعث میشود تا در مسیر رفع نیازهای حقوقی شهروندان، اشکالات و ایرادات جبران ناپذیری رخ دهد.
یکی از مزایایی که در دفاتر خدمات الکترونیک میتوان به آن اشاره کرد، حضور نیروی متخصص و متعهد است که با گذر از فیلترهای مختلفی به استخدام این دفاتر درآمده اند و تخصص کافی برای رفع مشکلات حقوقی شهروندان را دارا میباشند.
ج) مشاوره حقوقی
هرچند ارایه مشاوره حقوقی در شرح وظایف و صلاحیت های کارمندان دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیست، لکن یکی دیگر از مزایای دفاتر خدمات الکترونیک قضایی این است که در فرض بروز مشکل حقوقی برای شهروندان، آنها میتوانند با مراجعه نزد کارمندان یا مدیران دفاتر از کلیت موضوع مطلع شده و حتی در مقیاسی کلی و نه چندان تخصصی از مشاوره هایی که از جانب این دفاتر ارایه میشود بهره مند شوند. هر چند کارمندان دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در قامت یک وکیل یا مشاور حقوقی قادر به ارایه مشاوره تخصصی نیستند اما با توجه به تخصص و مهارت شان در زمینه های حقوقی، میتوانند راهنمایی های ابتدایی لازم را به شهروندان ارایه دهند و افراد را از سردرگمی و گمراهی برهانند.
در جدول تعرفه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، برای «مشاوره حقوقی» برای سال 1403 مبلغ 98000 تومان در نظر گرفته شده است.
د) رفع نواقص دادرسی
بعد از تاسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، افراد ملزم شدند به مراجعه به این دفاتر جهت ثبت دادخواست، لایحه، شکواییه، اظهارنامه و … . این الزام موجب شده است تا بسیاری از نواقص و ایرادات شکلی و ماهیتی که در درخواست های تقدیمی وجود دارد توسط پرسنل دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برطرف شده و با برطرف شدن ایرادات، عملیات ثبت و ارسال درخواست به مرجع قضایی به درستی انجام شود. این مساله برای مراجعه کنندگان به دفاتر دارای دو مزیت مهم است:
اول اینکه با برطرف شدن نواقص احتمالی در زمان ثبت درخواست های مختلف، هزینه های ناشی از برگشت خوردن اوراق یا رد درخواست یا … به شهروندان تحمیل نمیشود.
دوم اینکه با برطرف شدن نواقص احتمالی در زمان ثبت درخواست های مختلف در زمان صرفه جویی شده و روند رسیدگی به درخواست ها در مراجع قضایی به دلیل وجود نواقص در اوراق و مدارک ارسال شده کند و طولانی نخواهد شد.
آمارها نشان میدهد برخی از ایرادات و نواقصی که باعث به تاخیر افتادن دادرسی و طولانی شدن زمان رسیدگی به درخواست شهروندان در دادگاه ها میشدند مانند امضا نکردن دادخواست توسط خواهان، کامل نبودن مشخصات شهود، پرداخت نکردن هزینه های دادرسی و … تقریبا به صفر رسیده اند.
بیشتر بخوانید: تعرفه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در سال 1403
معایب استفاده از دفتر خدمات قضایی:
هرچند تاسیس و استفاده از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در مجموع دارای مزایای بسیاری برای شهروندان و نظام دادرسی کشور ماست اما در قضاوتی عادلانه باید به معایب تاسیس و ایجاد چنین دفاتری نیز نظر داشت:

الف) کمبود دفاتر و پراکندگی نامتوزان در شهرها
در بسیاری از شهرهای کشور مشاهده میشود که در نسبت بین جمعیت و تعداد دفاتر تاسیس شده، حد نصاب های لازم رعایت نشده و تعداد دفاتری که در برخی شهرها ایجاد شده است به نسبت جمعیت آن شهر بسیار کم است. این موضوع در نهایت باعث شلوغی و افزایش مراجعه به دفتر مورد نظر شده و در نهایت موجبات نارضایتی شهروندان را به دنبال خواهد داشت.
در برخی موارد نیز مشاهده شده است که دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در یک شهرستان در یک نقطه پر جمعیت یا نزدیک به دادگستری یا اماکن پر تردد شهر تجمیع شده اند و در برخی مناطق دیگر شهر، دسترسی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دشوار است. این پراکندگی نامتوازن نیز میتواند از موجبات نارضایتی شهروندان در زمان استفاده از خدمات الکترونیک قضایی باشد.
ب) حذف نشدن نیروی انسانی
هرچند تاسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در راستای تحقق هدف الکترونیکی شدن خدمات قضایی در قوه قضاییه بوده است اما این هدف هنوز به طور کامل و دقیق محقق نشده است. زیرا در هر صورت برای استفاده شهروندان از خدمات الکترونیکی و آنلاین قوه قضاییه، مراجعه حضوری به مکانی به نام دفتر خدمات الکترونیک قضایی و انجام امور مورد نیاز توسط نیروی انسانی شاغل در دفتر یک امر ضروری است. بدیهی است که ارایه یک خدمت آنلاین زمانی میتواند به حد اعلای خود برسد که کاربر بدون نیاز به مراجعه حضوری و بدون دخالت نیروی انسانی شخصا بتواند به صورت غیرحضوری و خودکاربری نیازهای حقوقی خود را برطرف نماید.
ج) متمرکز نبودن و کندی سامانه ها
یکی از بزرگترین معایبی که میتوان در خدمات رسانی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به آن اشاره کرد یکپارچه نبودن سامانه های مورد استفاده در این دفاتر است. سامانه عدلیران، سامانه ثنا و سامانه نوبت دهی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، سه سامانه با کارکرد مشابه ولی زیرساخت های مجزا هستند که این یکپارچه نبودن، میتواند در عمل برای کاربران مشکل ساز شود.
همچنین کندی سامانه های مورد استفاده در دفاتر و قطعی مکرر سامانه ها از مهمترین علل نارضایتی مردم در زمان استفاده از خدمات این دفاتر است.
د) فقدان نظام رتبه بندی
یکی از کمبودهای مهمی که رفع آن میتواند در بهبود بخشیدن وضعیت استفاده شهروندان از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بسیار موثر باشد، نظام رتبه بندی دفاتر است که این موضوع امروز وجود نداشته و چنین نظام و سازوکاری برای این دفاتر تعبیه نشده است.
وجود نظام رتبه بندی باعث ثبت رضایتمندی مردم از عملکرد دفاتر شده و با ایجاد فضای رقابتی بین دفاتر خدمات الکترونیک قضایی موجب خواهد شد تا این مراکز برای خدمت رسانی هرچه بهتر به شهروندان از یکدیگر سبقت بگیرند. همچنین با ثبت نظرات مراجعه کنندگان این امکان برای شهروندانی که برای اولین بار قصد مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی را دارند فراهم میشود تا بدون نیاز به تحقیق و پرس و جو در خصوص اینکه کدام یک از دفاتر سطح شهر خدمات رسانی بهتری دارند، صرفا با مراجعه به سامانه رتبه بندی به راحتی بهترین دفاتر برای مراجعه را انتخاب نمایند.
هـ) حذف نشدن کاغذ از سیستم اداری قوه قضاییه
هر چند در ظاهر بسیاری از خدماتی که دفاتر ارایه میدهند به صورت آنلاین میباشد اما در نهایت آنچه به عنوان حاصل کار ثبت و ضبط میشود در قالب پرینت کاغذی در اختیار مراجعه کنندگان قرار میگیرد. همچنین بسیاری از امور انجام شده در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی که برای مراجع قضایی ارسال میگردد در نهایت در دادگاه ها تبدیل به نسخه کاغذی میشوند. این درحالی است که با وجود سیستم ثبت و ضبط الکترونیکی امور قضایی نیازی به ارایه نسخه کاغذی به مخاطب در بسیاری از موارد وجود نداشته و میتوان با ارایه یک کد یا هلوگرام، نسخه قابل استعلام آن خدمت را به صورت الکترونیکی در دسترس افراد قرار داد. همچنین با استفاده هرچه بیشتر محاکم از رایانه، این امکان باید فراهم شود که بدون نیاز به پرینت کاغذی، صرفا آنچه در سامانه ثبت و ضبط شده است در اختیار دادگاه ها قرار بگیرد و نسخه الکترونیکی مورد نظر در هر پرونده قابل دسترسی و استناد باشد.
اینفوگرافی نحوه جستجوی دفتر خدمات قضایی:

اگر در زمان استفاده از سامانه جستجوی دفتر خدمات قضایی مشکلی داشتید یا پس از ورود به سامانه قادر به استفاده از امکانات آن نبودید، حتما در این خصوص با یک وکیل یا مشاور حقوقی مشورت نمایید. تیم مشاوره حقوقی وکیلنیک به صورت آنلاین میتوانند شما را در زمینه «جستجوی دفتر خدمات قضایی» یاری دهند.
برای ارتباط با مشاوران وکیلنیک کافیست وارد صفحه مشاوره حقوقی شوید.

خیر نیازی به ثبت نام ثنا نیست و هر شخصی میتونه از این قابلیت استفاده کنه
خیر. شما میتونید از طریق سامانه جستجوی دفتر خدمات قضایی به آدرس دفاتر همه شهرها دسترسی داشته باشید.
بله در سامانه جستجوی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی امکان مشاهده آدرس نزدیک ترین دفتر به شما وجود داره
بله برای این کار میتونید از آموزش نوبت دهی دفتر خدمات قضایی که در سایت وکیلنیک منتشر شده استفاده کنید.